Daj maluchowi coś twardego bezpiecznego do jedzenia 🥕😋 Dzięki temu trenuje cała buzia👍

Twarde produkty dla niemowlaka czyli jakie?
To co podajesz dziecku zmienia się w zależności od jego wieku, a co za tym idzie, jego możliwości. Wraz z treningiem jedzenia dziecko rozwija swoje umiejętności koordynacji oko-rączka-buzia, chwytu palcami, odgryzania, rozdrabniania, przeżuwania, połykania… Od tego na jakim poziomie są te zdolności, zależy forma jedzenia jakie serwujesz maluchowi na talerzu, zaczynając od łatwych, miękkich konsystencji, poprzez coraz bardziej grudkowate, twardsze, gumowate – wymagające umiejętności odgryzania, żucia…

Co możesz podać niemowlakowi (zawsze obserwuj malucha, nie pozostawiaj samego w czasie jedzenia, dostosuj do możliwości dziecka) :
– chleb ze skórką (miękki)
– kawałek bułki (miękki)
– pasek mięsa (długo gotowany)
– suszone owoce (najlepiej domowe np. suszone jabłko, suszona morela…)
– warzywa i owoce (gotowane, pieczone, na parze lub surowe o miękkiej konsystencji)
– placki, gofry…

Czy te same produkty (patrz wyżej) możesz podać starszemu dziecku?
Tak. Starszakowi (przedszkolak) podaj coś do chrupania np. chipsy bananowe, suszone mango – poradzi sobie z taką forma produktów w tym wieku.

Dlaczego warto?
– to trening rączek
– trening sprawności języka (ćwiczymy ruchy boczne, ruchy ku podniebieniu)
– trening odgryzania
– trening żucia (przygotowanie, gdy będą zęby)
– trening mięśni żwaczy
– przygotowanie do artykulacji głosek w przyszłości
– dbasz o rozwój żuchwy (profilaktyka wad zgryzu)

Od kiedy?
– podawaj starszemu niemowlakowi (od ok 8 m-ca), który już od jakiegoś czasu rozszerza dietę
– nie podawaj twardszych pokarmów na początku rozszerzania diety (6 m-cy), to może być jeszcze zbyt trudne
– obserwuj (jeśli to zbyt trudne, spróbuj za jakiś czas ponownie)

Nie podawaj niemowlakowi twardych, chrupiących produktów. Pisząc „twarde”, mam na myśli produkty, których zjedzenie grozi zadławieniem np. orzechy, jabłko w kawałkach, są zbyt twarde dla dziecka. Gotuj warzywa, jeśli ich konsystencja uniemożliwia podanie w takiej formie dziecku. Na twrde i chrupiące produkty przyjdzie jeszcze czas.

Poniżej Wasze/czytelników doświadczenia?
Po przeprowadzeniu ankiet na Instagramie, mogę podsumować, że wielu rodziców wie o tym, że podawanie twardych produktów dziecku jest korzystne m.in. dla prawidłowego rozwoju twarzoczaszki i profilaktyki wad zgryzu, ale ogranicza ich lęk. Lęk powoduje, że tego nie robią lub podają takie produkty rzadko.

Źródło własne: logopestka.pl
Źródło własne: logopestka.pl

Bezpieczeństwo: pamiętaj aby dostosować formę podawanego pokarmu do możliwości dziecka. Nie podawaj w całości małych, drobnych produktów, zawsze przekrój je wzdłuż. Zapoznaj się dokładnie z zasadami bezpiecznego podawania produktów małym dzieciom przygotowaną przez twórczynię bloga alaantkowe.pl

❓Podajcie twarde pokarmy maluchom? 🥕🍎

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.